Το Πανεπιστήμιο Κύπρου να εδραιωθεί ως ένας πρωτοπόρος θεσμός πολιτισμικής δημιουργίας, εξέχουσας κοινωνικής προσφοράς και ως σημείο αναφοράς στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της διεπιστημονικής προσέγγισης στα γνωστικά πεδία των Bυζαντινών Σπουδών. Ειδικότερα, το πρόγραμμα στοχεύει σε μια πολύπλευρη και πολυπρισματική μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού, η οποία να συνδυάζει τα ποικίλα θεωρητικά, πρακτικά και μεθοδολογικά εργαλεία της Φιλολογίας, της Iστορίας, της Iστορίας της Tέχνης και της Aρχαιολογίας. Με τον τρόπο αυτό συνδέεται το ιστορικό φαινόμενο «Βυζάντιο» με τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της μεσαιωνικής Ευρώπης και της Mέσης Ανατολής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού των Τμημάτων BNE και IΣA στις ειδικότητες: Βυζαντινή Φιλολογία, Βυζαντινή Ιστορία, Μεσαιωνική Ιστορία, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη και Αρχαιολογία, Μεσαιωνική Τέχνη. Επίσης είναι δυνατό να προσφέρονται σεμινάρια από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου συναφών ειδικοτήτων ή από επισκέπτες καθηγητές. Προκειμένου να εξασφαλιστεί το εύρος των τριών γνωστικών πεδίων και των ποικίλων μεθοδολογικών προσεγγίσεων, τα προσφερόμενα σεμινάρια του προγράμματος οργανώνονται σε πέντε θεματικές ενότητες που, αφενός, άπτονται διαφορετικών εκφάνσεων του βυζαντινού πολιτισμού και, αφετέρου, επιτρέπουν το συνδυασμό όλων των προαναφερθέντων γνωστικών πεδίων και μεθοδολογικών προσεγγίσεων: (Α) Μεθοδολογικά και Τεχνικά Εργαλεία, (Β) Θεωρία και Aισθητική, (Γ) Πολιτεία και Κοινωνία, (Δ) Πολιτισμός και Ιδεολογία, (Ε) Βυζαντινή και Μεσαιωνική Κύπρος.
Κατάθεση συμπληρωμένης αίτησης για συμμετοχή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, η οποία μπορεί να υποβληθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής αιτήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Πτυχίο Βυζαντινής Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης, Κλασικών Σπουδών ή συναφούς κλάδου με βαθμό «λίαν καλώς» και άνω. Να επισυνάπτεται αναλυτικός κατάλογος των μαθημάτων του σχετικού προγράμματος σπουδών.
Σύντομο βιογραφικό και έκθεση επιστημονικών και ερευνητικών ενδιαφερόντων.
Κατάθεση μιας εργασίας σε θέματα Βυζαντινής Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης, Κλασικών Σπουδών ή συναφούς κλάδου.
Δύο συστατικές επιστολές από ειδικούς, κατά προτίμηση καθηγητές πανεπιστημίου ή καταξιωμένους ερευνητές.
Ικανοποιητική γνώση μίας γλώσσας, πέραν της Ελληνικής, από τις υπόλοιπες πέντε διεθνείς γλώσσες της Βυζαντινολογίας (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρωσικά).
Κατά την κρίση των διδασκόντων του προγράμματος, οι υποψήφιοι μπορεί να κληθούν σε συνέντευξη.