Σπουδαιότητα: Το επάγγελμα του γεωπόνου απαιτεί υπομονή, ευαισθησία σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, αγάπη για τη φύση, πειθώ και δυνατότητα έκφρασης με απλό τρόπο. Πρέπει να διαθέτει ικανότητα αντίληψης χώρου, μαθηματική και υπολογιστική ικανότητα και να είναι εξοικειωμένος με την αγροτική ζωή. Η διαρκής ενημέρωση του γεωπόνου στην εξέλιξη της επιστήμης σχετικά με νέες ποικιλίες, υβρίδια, λιπάσματα και φάρμακα, είναι απαραίτητη, όπως επίσης και η ενημέρωσή του σε θέματα κοινοτικής πολιτικής που αφορούν την ελληνική αγροτική παραγωγή.
Καθήκοντα: Ο γεωπόνος, ως σύμβουλος παραγωγής, παρέχει συμβουλές στους αγρότες ή κηπουρούς για το είδος και τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος κάθε περιοχής. Διαπιστώνει διάφορες ασθένειες της παραγωγής ή των φυτών και υποδεικνύει τρόπους αντιμετώπισής τους. Δίνει πληροφορίες και συμβουλεύει για τη χρήση νέων υβριδίων και για την αγορά των κατάλληλων γεωργικών μηχανημάτων.
Επιπλέον, συμβουλεύει τους αγρότες για την εκτροφή, διατροφή και αναπαραγωγή των αγροτικών ζώων. Ο γεωπόνος, ως ερευνητής, ερευνά και εφαρμόζει πρότυπες και νέες υβριδικές καλλιέργειες. Επίσης, εξετάζει την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις νέων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Όταν ο γεωπόνος εργάζεται ως υπάλληλος σε εταιρεία παραγωγής ή προώθησης λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ενημερώνεται για τα προϊόντα της εταιρείας που εκπροσωπεί, επισκέπτεται γεωπόνους που δραστηριοποιούνται ως έμποροι γεωργικών ειδών και ενημερώνει για τις δυνατότητες των νέων προϊόντων, προσπαθώντας να τα προωθήσει.
Τέλος, όταν ο γεωπόνος εργάζεται στο Υπουργείο Γεωργίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε συνεταιριστικές ενώσεις ασχολείται κυρίως με έρευνες ή μελέτες προστασίας του περιβάλλοντος και ελέγχους ποιότητας της παραγωγής.