Σπουδαιότητα: Ο σύμβουλος επιχειρήσεων χρειάζεται να είναι οργανωτικός, να εξετάζει σε βάθος και να μελετά προσεκτικά καταστάσεις και συνθήκες. Απαραίτητο είναι να διακρίνεται από ικανότητα παραγωγής ιδεών, πρωτοτυπία σκέψης και αμεσότητα στις αντιδράσεις του. Ακόμα, να είναι προσεκτικός ακροατής, μετρημένος και ευγενικός συνομιλητής. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να είναι ικανός στην επίλυση προβλημάτων και πειστικός στην παράθεση των επιχειρημάτων και προτάσεών του. Επίσης, χρειάζεται να λειτουργεί αρμονικά και εποικοδομητικά στα πλαίσια της ομάδας, να έχει οργανωτικά και ηγετικά προσόντα. Τέλος, οφείλει να διαθέτει αυξημένες φυσικές αντοχές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στους έντονους ρυθμούς του επαγγέλματος.
Καθήκοντα: Ο σύμβουλος προσπαθεί να εντοπίσει προβλήματα και να προτείνει λύσεις, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, ανάλογα με την περίσταση. Το εύρος των παρεχόμενων συμβουλών μπορεί να είναι περιορισμένο (για παράδειγμα, σε ποιους τομείς και με ποιους τρόπους να επεκταθεί η εκστρατεία για την προώθηση των πωλήσεων), ή εκτεταμένο (για παράδειγμα, αν πιθανή επέκταση της επιχείρησης πρέπει να γίνει με συγχώνευση ή εξαγορά).
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στο έργο του συμβούλου, είναι η έρευνα σε βάθος και ο εντοπισμός των στοιχείων που θα πρέπει να προσεχθούν και να αναλυθούν.
Τυπικές δραστηριότητες κατά την εργασία του αποτελούν, η συλλογή πληροφοριών σχετικών με τη βιομηχανία, την αγορά, τον ανταγωνισμό, τις ευκαιρίες για κερδοφόρες επενδύσεις, δανειοδοτήσεις ή άλλες χρηματοδοτήσεις για λογαριασμό του πελάτη, η επεξεργασία και ανάλυση των πληροφοριών, η διενέργεια συνεντεύξεων - προσωπικών ή τηλεφωνικών - με άτομα που έχουν ειδικές γνώσεις πάνω σε σχετικά θέματα, η προετοιμασία διαγραμμάτων, εκθέσεων, αναφορών και παρουσιάσεων και η συνεργασία στα πλαίσια ομάδας για τη συνολική θεώρηση της πρότασης.