Σπουδαιότητα:Τα βασικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον επιστήμονα αρχαιολόγο, είναι ο σεβασμός για την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά του κάθε λαού και το ενδιαφέρον του για την αναζήτηση της ιστορίας. Η σωματική αντοχή, η υπομονή και η επιμονή, η προσαρμοστικότητά του στο περιβάλλον και η αγάπη για την έρευνα και τα ταξίδια, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά για έναν ερευνητή αρχαιολόγο. Από τη στιγμή που η επιστήμη της Αρχαιολογίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως η Ιστορία Τέχνης, η Κοινωνιολογία, η Λαογραφία, η Ανθρωπολογία, είναι χρήσιμο για τον αρχαιολόγο να γνωρίζει και να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν τους τομείς αυτούς, αλλά και να συνεργάζεται με τους αντίστοιχους επιστήμονες, ώστε να αποκτά μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για το αντικείμενο της επιστημονικής του έρευνας. Τέλος, οφείλει να δείχνει υπευθυνότητα και συνέπεια στο ζήτημα της επίβλεψης των αρχαιολογικών χώρων, της αναστήλωσης και της συντήρησης των ιστορικών μνημείων, ώστε να προάγει το πνεύμα του σεβασμού και της αγάπης για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του κάθε λαού.
Περιγραφή/Καθήκοντα:
Ο αρχαιολόγος ασχολείται με τη μελέτη των ιστορικών πηγών, την έρευνα και την ανασκαφή περιοχών, για τις οποίες γνωρίζουμε (ή υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις) ότι καλύπτουν αρχαιολογικό υλικό, τη χρονολογική και πολιτισμική ταξινόμηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς και τον καθαρισμό, την αποκατάσταση και τη συντήρηση των ιστορικών μνημείων. Τελικός σκοπός του επιστήμονα αρχαιολόγου, είναι να οδηγηθεί αλλά και να οδηγήσει στη γνώση και την ερμηνεία των πολιτισμών του παρελθόντος, συμβάλλοντας έτσι στη διαφύλαξη της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.
Η αρχαιολογική έρευνα και η ανασκαφή αποτελούν ιδιαίτερα χρονοβόρες και κοπιαστικές διαδικασίες, που όμως προσδίδουν ικανοποίηση υψηλού βαθμού στον ερευνητή αρχαιολόγο, ειδικά όταν τον οδηγούν σε μεγάλες ανακαλύψεις.
Κατά τη διάρκεια της ανακάλυψης, ανάσυρσης, μεταφοράς και συντήρησης των ευρημάτων ή των μνημείων, απαιτούνται από τον αρχαιολόγο ιδιαίτερα προσεκτικοί και ακριβείς χειρισμοί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ζημιάς.
Ο αρχαιολόγος χρειάζεται να διαθέτει οργανωτικές και συντονιστικές ικανότητες και να συνεργάζεται αρμονικά με τα διάφορα συνεργεία που λαμβάνουν μέρος στις ανασκαφές ή την αποκατάσταση των μνημείων.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι Η/Υ και τα ειδικά προγράμματα που κυκλοφορούν, συντελούν στην ευκολότερη και συντομότερη μελέτη ερμηνεία, καταγραφή, ταξινόμηση και αναζήτηση του αρχαιολογικού υλικού.