Σπουδαιότητα: Ο βιβλιοθηκονόμος χρειάζεται να είναι προσεχτικός, μεθοδικός και λεπτολόγος. Η εργασία του απαιτεί αγάπη για το διάβασμα και τα βιβλία, πνευματική καλλιέργεια, συνέπεια, οργανωτικότητα, τάξη και ευσυνειδησία. Ακόμα, για να είναι κανείς αποτελεσματικός στην εξυπηρέτηση του κοινού μιας βιβλιοθήκης χρειάζεται να διαθέτει ικανότητες επικοινωνίας. Τέλος, οι διοικητικές ικανότητες βοηθούν ένα βιβλιοθηκονόμο να επιβάλει και να διατηρεί την ησυχία και την εύρυθμη λειτουργία του χώρου της βιβλιοθήκης.
Καθήκοντα: Η καθημερινή εργασία του βιβλιοθηκονόμου περιλαμβάνει την καταλογογράφηση, την ταξινόμηση, τη δημιουργία θεματικών ευρετηρίων για όλα τα τεκμήρια που μπορεί περιλαμβάνει μια βιβλιοθήκη: βιβλία, μελέτες, άρθρα, έρευνες, καταλόγους, εικόνες, γελοιογραφίες, cd-roms κτλ. Καθημερινά, ο βιβλιοθηκονόμος φροντίζει για την αξιοποίηση του διαθέσιμου υλικού και την εξυπηρέτηση των χρηστών της βιβλιοθήκης: τους διευκολύνει να αναζητούν και να εντοπίζουν πληροφορίες στη βιβλιοθήκη, σε άλλες βάσεις δεδομένων ή στο διαδίκτυο.
Οι βιβλιοθηκονόμοι που είναι εξειδικευμένοι στην αρχειοθέτηση, ασχολούνται με την αξιολόγηση, την επιλογή του υλικού και την ένταξή του στο ήδη υπάρχον υλικό της βιβλιοθήκης. Χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καρτέλες, μικροφίλμς, βιβλία που περιλαμβάνουν τους διεθνείς κανόνες καταλογογράφησης κατά ταξινομικό σύστημα και άλλα.