Καθήκοντα:
Οι στόχοι της Εξελικτικής Μουσικοθεραπείας είναι:
• η αποκατάσταση του αναπτυξιακού παρελθόντος και
• η υποστήριξη – διατήρηση – ενίσχυση – τροποποίηση σε θέματα που αφορούν Φυσική – Αισθητηριακή, Νοητική – Γνωστική, Ψυχική – Συναισθηματική και Επικοινωνία – Κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.
Ακόμα οι στόχοι της στην πρώιμη παρέμβαση μπορεί να είναι:
• Τροποποίηση Συμπεριφοράς, Βελτίωση Επικοινωνίας, Ανάπτυξη Διαπροσωπικών Σχέσεων, Εγκαθίδρυση Κώδικα Επικοινωνίας, Κινητικές Δεξιότητες και Γλωσσική – Λεκτική Επικοινωνία κ.ά..
Κατά τη διάρκεια της μουσικοθεραπείας, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος παίρνουν ενεργό μέρος στη διαδικασία παίζοντας, τραγουδώντας και ακούγοντας μουσική.
Σκοπός του θεραπευτή δεν είναι να διδάξει μουσική στον ασθενή αλλά να τον οδηγήσει σε ένα εναλλακτικό τρόπο έκφρασης, ο οποίος προωθεί θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά και στη συναισθηματική του κατάσταση.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο μουσικοθεραπευτής κατά κύριο λόγο εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του θεραπευτήριο χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα εργασίας και στην κατοικία των ασθενών του. Μπορεί όμως να εργαστεί και στο δημόσιο τομέα. Συνήθως το δυσκολότερο κομμάτι της εργασίας του είναι η συναισθηματική φόρτιση που προέρχεται από την επαφή με τους ασθενείς.